Novi rok za ponude do kraja septembra

Bez autora
Mar 29 2011

Vladina komisija za ekonomsku politiku razmatraće danas zahtjev da se rok za dostavljanje ponuda na tender za dodjelu koncesija za hidroelektrane na Morači bude produžen do 30. septembra. Ukoliko Komisija prihvati taj prijedlog, o tome bi trebalo da se izjasni Vlada na sjednici u četvrtak. Produžetak roka za dostavljanje ponuda za korišćenje hidropotencijala Morače tražile su italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore koje su jedino ostale u trci za taj projekat. Rok za dostavljanje ponuda za dodjelu koncesija za hidroelektrane na Morači ističe 15. aprila. Na pretkvalifikacionom tenderu, koji je objavljen u februaru prošle godine, četiri ponuđača su prošla u narednu fazu i proglašena kvalifikovanim za gradnju elektrana. Kineska firma Sinohydro Corporation i austrijski Strabag su ranije odustali od učešća u tom projektu.

Novi rok za ponude do kraja septembraVladina komisija za ekonomsku politiku razmatraće danas zahtjev da se rok za dostavljanje ponuda na tender za dodjelu koncesija za hidroelektrane na Morači bude produžen do 30. septembra, saopšteno je Pobjedi iz Vlade.

Ukoliko Komisija prihvati taj prijedlog, o tome bi trebalo da se izjasni Vlada na sjednici u četvrtak. Produžetak roka za dostavljanje ponuda za korišćenje hidropotencijala Morače tražile su italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore koje su jedino ostale u trci za taj projekat.

Rok za dostavljanje ponuda za dodjelu koncesija za hidroelektrane na Morači ističe 15. aprila. Na pretkvalifikacionom tenderu, koji je objavljen u februaru prošle godine, četiri ponuđača su prošla u narednu fazu i proglašena kvalifikovanim za gradnju elektrana. Kineska firma Sinohydro Corporation i austrijski Strabag su ranije odustali od učešća u tom projektu.

Iz Vlade su Pobjedi ponovili da su EPCG i A2A kao konzorcijum i firma Enel saopštili da ne mogu završiti ponude do 15. aprila, zbog čega su tražili da tender bude produžen za tri mjeseca.

Kvalifikacioni tender objavljen je sredinom oktobra.

Sistem HE na Morači obuhvata izgradnju četiri elektrane, koje treba da prosječno godišnje proizvedu 690 gigavata električne energije. Gradiće se HE Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica.

Nevladin sektor traži da se poništi tender

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Green Home i Forum 2010 pozvali su juče Vladu i premijera Igora Lukšića da ponište tender za davanje koncesija za hidroelektrane na Morači, jer još nije dokazano da će građani imati korist od toga.

Iz te tri nevladine organizacije podsjećaju da je Ministarstvo ekonomije deset mjeseci nakon javnih debata o Nacrtu detaljnog prostornog plana i strateške procjene uticaja na životnu sredinu, a pet mjeseci od debate o Nacrtu koncesionog akta konačno objavilo Izvještaj međunarodne konsultantske firme Poyry, koji sadrži tehničku i ekonomsku analizu za projekat hidroelektrana.

- Iako ovaj izvještaj predstavnici Vlade nazivaju Cost benefit analizom, sada je jasno da nije riječ o dokumentu koji može opravdati takav naziv, jer znatni ekološki i socijalni troškovi nijesu kvantifikovani i ukalkulisani, već su u analizi dati samo opisno, suprotno dobroj praksi i evropskom standardu zapisanom u Direktivi o vodama - kažu predstavnici NVO.

Zanimljivo je, kako dodaju, da konsultant priznaje u izvještaju da su ti troškovi visoki i da bi se mogli kvantifikovati, pa bi Ministarstvo ekonomije trebalo da objasni javnosti zašto to nije urađeno, imajući u vidu ogromne sume novca koje su proteklih godina potrošene za pripremu projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik